Millaista on elämä virtuaalimaailmassa? Mitä siihen liittyy? Onko se turvallista? Suomessa asiasta on keskusteltu mediassa pääasiassa nuorten kesken. Huolen aiheena ovat erityisesti nuorison turvallisuus ja netissä vaanivat mahdolliset vaarat. Pinnalle nousseet ovat esimerkiksi kysymykset siitä, kuinka paljon aikaa netissä on turvallista viettää. Milloin netin käyttö alkaa olla haitallista, milloin kyseessä on riippuvuus? Mitä nuorten mediakasvatuksessa pitää huomoida?

Kun puhutaan virtuaalimaailmasta, aiheeseen liittyy usein erilaisia kauhukuvia yötä päivää  tietokoneen äärellä valvovista nuorista, jotka tulevat peliriippuvaisiksi, eristäytyvät omaan huoneeseensa ja joiden sosiaaliset taidot ovat puutteellisia.Ehkä tätä kaukukuvaa vielä vahvistavat sellaiset tapaukset kuten  keinotekoisen ruoan keksinyt Rob Rhinehart. Yhdysvaltalainen IT-alan työntekijä kehitti Soylent-nimisen keinotekoisen ruokakorvikkeen omien sanojen mukaansa säästääkseen turhaa aikaa ruoanlaitossa ja voidakseen tehdä enemmän töitä. Media kysyi kauhuissaan: Onko tämä tavallisen ruoan loppu?

Vaikka kaikki nämä kysymykset ja huolet ovat varmasti osittain aiheellisia, maltillinen internetin käyttö tarjoaa lähinnä paljon hienoja mahdollisuuksia. Niin kuin monissa mielipidekirjoituksissa todetaan, tärkeätä on keskustella aiheista avoimesti ja myös kouluttaa nuoria vastuullisen netin käyttöön mediakasvatuksen avulla.

Sosiaalisen median lisäksi netissä on mahdollista harrastaa, seurustella, kehittää itseään, oppia uutta ja pelata pelejä.

Pelien avulla voi myös kehittää omaa älyään ja saada itselleen mielenkiintoista tekemistä. Esimerkiksi pelisivusto älypää.fi tarjoaa suuren kirjon älykkäitä nettipelejä. Tietovisojen lisäksi valikoimasta löytyy sudokua, palapelejä, aivojumppaa ja sanasokkeloita. Pelaaminen ei siis ole pelkästään hauskaa, vaan samalla voi myös treenata muistiaan, sanastoaan tai nokkeluuttaan.

Sim City on pelien klassikko, jota voi pelata myös nettiversiona. Tämä on hyvä esimerkki pelistä, jossa voi sukeltaa virtuaaliseen maailmaan ja luoda jotakin todentuntuista. Kaupunginrakennuspelin tarkoituksena on rakentaa ja kehittää fiktiivistä kaupunkia. Valinnoissaan pitää olla sekä strateginen että tarkka, sillä tarkoituksena on luoda kaikinpuolin toimiva järjestelmä, josta löytyy niin julkisia palveluita, toimiva liikennejärjestelmä ja muita yleisiä palveluita kuten sähköä ja vettä. Pelissä jokainen pienikin yksityiskohta on tarkkaan harkittu, mikä tekee pelikokemuksesta erityisen kiehtovan ja jännittävän.

Varmaan myös moni internetin ja pelien kriitikko saattaisi muuttaa mielipiteensä, jos olisi itse joskus kokeillut erilaisia pelejä. Sopivasti annosteltuna erilaiset pelit voivat tarjota mukavasti vaihtelua päivään.