Siitä, voidaanko ilmastonmuutokseen vaikuttaa, ollaan eri mieltä. Yleisesti tieteilijöiden keskuudessa kuitenkin uskotaan, että ilmastonmuutoksen estämisessä tai ainakin sen hidastamisessa on erityisen tärkeätä vähentää maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä.

Mitä sitten voi muuttaa omassa elämässään? Monille tulee  ensimmäisenä mieleen, että autoilua on hyvä vähentää. Jos kotona on oma auto, sen käyttöä voi optimoida sillä, että pyrkii jakamaan autoa mahdollisimman monen kanssa, esimerkiksi niinsanotun carsharingin muodossa. Yksin ajaminen on kallista eikä ympäristön näkökulmasta viisasta. Omaa hiilijalanjälkeään voi siis pienentää käyttämällä mahdollisimman paljon joukkoliikennevälineitä kuten junia, busseja tai metroja. Lentämistäkin kannattaa välttää tai ainakin minimoida.

Omaa sähkönkulustaan kotioloissa voi myös säädellä. Välttämällä turhaa kulutusta ja sähkösyöppöjä kuten ikivanhoja jääkaappeja, energiaa voidaan säästää. Suomen sääolosuhteissa tähän vaikuttavat suurelta osin myös kodin hyvä eristys ja ajan tasalla oleva teknologia.

Nykyään myös monet prosessit hoituvat sähköisesti ja internetin välityksellä,  ollen siten ekologisempia. Esimerkiksi yhä useammat yritykset ovat siirtyneet täysin paperittomaan toimistomalliin resurssien säästämiseksi. Internetin osuus maailman hiilidioksiidiosuudesta on arvioiden mukaan yhden prosentin paikkeilla. Internetpalvelimia ylläpitävät datakeskukset syövät toki sähköä, mutta toisaalta internet mahdollistaa yrityspalaverit netissä – turhaa lentämistä voidaan siis huomattavasti vähentää ja resursseja säästää teknologian ansiosta.

Toinen mainittavan arvoinen ilmiö ovat erilaiset älypuhelimien ilmastosovellukset, joiden avulla voi saada selville aurinkoenergian soveltuvuuden tietyssä paikassa, seurata ympäristönsä vedenkulutusta tai ennakoida myrskyn riskiä.

Shake the World -sovellus on mahtava esimerkki siitä, että maailman muuttaminen voi onnistua hyvin helposti jopa oman puhelimen avulla. Sovelluksen avulla on mahdollista lahjoittaa elintärkeää vettä sitä tarvitsevalle puhelimen heilautuksella. Jokainen ”shake” vaikuttaa: Sovelluksen taustalla vaikuttava Buy1Give1 keskittyy hankkeella erityisesti Etiopiaan. Tarvittava raha kerätään Buy1Give1 -verkostoon liittyviltä yrityksiltä.

Internet ja älypuhelimet mahdollistavat siis todella innovatiivisia ja helppoja vaikuttamisen tapoja, jotka ovat samalla myös hauskoja. Sovelluksen voi ladata netistä ilmaiseksi muutamassa sekunnissa – eli ei kuin puhelinta heiluttamaan!