Vapaa-ajan vietto on muuttunut paljonkin viimeisten vuosikymmenten aikana. Tilastokeskuksen sivuilla kerrotaan, että nukkumiseen, työntekoon ja ruokailuun käytetty aika on pysynyt viimeisten 30 vuoden aika suhteellisen tasaisena. Vapaa-ajan kohdalla voidaan nähdä kuitenkin selkeitä eroja. Nykyään suomalaisissa kodeissa mennään nukkumaan selvästi myöhemmin kuin vielä 1979. Myös viikonlopun ajankäyttö on muuttunut. Esimerkiksi lauantai oli aikoinaan vielä selkeä siivouspäivä, nykyään lauantai ja sunnuntai eivät enää eroa selvästi toisistaan.

Vuodenajoilla on myös suuri vaikutus ihmisten vapaa-ajan käyttöön. Kesä on Suomessa selkeä lomakausi, jolloin palkkatöitä tehdään vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Kun kelit ovat lämpimät suomalaiset harrastavat erilaista vapaa-ajan toimintaa mieluiten ulkona. Suosittuihin kesäharrastuksiin kuuluvat kaikenlainen liikunta, tapahtumissa käynti ja matkustelu.

Talvella vapaa-aikaa vietetään enemmän kotioloissa, mikä selittyy varsinkin ilmaston rajoittavalla vaikutuksella. Useita harrastuksia ei voi harjoittaa samalla tavalla kylmällä kelillä ja lisäksi valon määrä vähenee ja ihmiset ovat väsyneempiä.

Tietokoneen yleistyminen on omalta osaltaan vaikuttanut suomalaisten ajankäyttöön ja harrastuksiin.Internetiä käytetään moneen eri tarkoitukseen. Laskut maksetaan verkkopankissa, erilaisia ostoksia tehdään verkkomyymälöissä, elokuvaliput varataan netin varausjärjestelmästä, aamulehti luetaan sähköisenä versiona ja myös virallisia asioita hoidetaan kotikoneen äärellä. Ei ole melkein mitään, mitä ei voisi jo hoitaa netin kautta. Oli kyseessä sitten vaatteiden ostaminen, asuntokaupat tai deittipalvelu – kaikki on mahdollista internetissä muutamalla klikkauksella.

Lehtien ja kirjojen painettuja versioita luetaan yhä vähemmän sähköisten medioiden yleistyessä aina vain enemmän.

Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten suosituimpiin liikuntamuotoihin kuuluvat kävely ja kotivoimistelu. Itse asiassa jopa jumppaa voi nykyään harjoittaa kätevästi netin avulla. On olemassa lukuisia sivustoja ja videokanavia, joilla tarjotaan kunto-ohjelmia ja ohjeita eri lajien harjoittamiseen.

Virtuaaliset joogakoulut mahdollistavat joogatunneille osallistumisen reaaliajassa netin välityksellä. Myös henkilökohtaisen valmentajan tai kunto-ohjaajan voi varata netin kautta. Jopa virtuaalisessa ryhmässä harrastaminen onnistuu helposti. Näin harjoitteluun voi saada lisää motivaatiota ja tukea.

Internet vaikuttaa siis hyvin paljon ihmisten vapaa-ajan käyttöön. Sen suurin etu on nimenomaan sen tarjoama joustavuus. Fyysisellä olinpaikalla ei ole merkitystä, sillä harrastaa voi miltei mitä tahansa, milloin tahansa omassa kodissaan.