Nuorten vapaa-ajan harrastuksia on niin erlilaisia kuin on nuoriakin. Yksi harrastaa skeittausta, toinen ratsastusta ja kolmas jalkapalloa. On kuitenkin tiettyjä harrastuksia, jotka ovat suosittuja valtaosan keskuudessa.

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että Internet on yli 15-vuotiaiden nuorten suosituin päivittäinen kavereiden kohtaamispaikka.

Ikä on tärkeässä roolissa lasten ja nuorten vapaa-ajan käytössä. Alle 10-vuotiaat viettävät enemmän aikaa kotona. Ystäviä tavataan pääasiassa kodin läheisyydessä ja yhdessä leikitään joko sisätiloissa tai pihalla.

Yli 15 vuotiaat liikkuvat enemmän kaupungilla ja ulkona. Suosittuja tapaamispaikkoja ovat kauppakeskukset, kahvilat tai huoltoasemat. Nuoret ovat yhteyksissä kavereihinsa myös paljon netin välityksellä. Suosituimpia kanavia ovat Facebook ja puhelinsovellus WhatsApp.

Kansainvälisessä vertailussa kävi ilmi, että suomalaiset nuoret sijoittuvat internetin käytön kärkipäähän. Internetin käyttö oli samoissa lukemissa mm. hollantilaisten, tanskalaisten ja ruotsalaisten nuorten keskuudessa.

Yllättävä ilmiö on se, että nettikontaktien määrä yleistyy kaupungissa, jossa ihmisiä on paljon ja eletään lähekkäin. Harvemmin asutussa elinympäristössä elävät nuoret käyttävät nettiä vähemmän kuin kaupungissa elävät samanikäiset. Olisi voinut olettaa asian olevan ennemminkin päinvastoin.

Ehkä ero selittyy sillä, että pienemmillä paikkakunnilla ja maaseudulla elävien nuorten elämä on kokonaisuudessaan hyvin erilaista.

Tutkimus pystyi nimittäin myös osoittamaan, että aktiivisesti liikuntaa harrastavat nuoret viettivät vähemmän aikaa netissä kuin vähän tai ei lainkaan liikuntaa harrastavat.

Erilaiset elinympäristöt vaikuttavat ilmeisesti ihmisten käytösmalleihin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

Vaikka nuorten internetin käytöstä on puhuttu mediassa paljon – usein myös kielteiseen sävyyn – on tärkeä muistaa, ettei ole automaattisesti syytä paniikkiin.

Huolestua pitää silloin, kun nuoren käytöksessä on havaittavissa erilaisia hälytysmerkkejä kuten vieroitusoireita, ärtyneisyyttä tai puuttuvaa kykyä kontroilloida netin käyttöä. Kun nuori alkaa laiminlyödä syömistä, liikuntaa ja ihmissuhteita, asia kannattaa ottaa puheeksi. Mannerheimin lastensuojeluliitto on koonnut kotisivuilleen paljon hyödyllistä tietoa aiheesta vanhemmille ja kasvattajille.